"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Friday, February 1, 2013

Zijn aanspreektitels nog wel van deze tijd ?

Zijn titels nog wel van deze tijd ? Hoevelen beginnen een brief nog met de aanhef: Aan de "weledelzeergeleerde heer/mevrouw" als ze een brief naar een dokter sturen. Of "hoogedelgestrenge excellentie" wanneer een (oud)minister wordt bedoeld, een bisschop mag zich aangesproken voelen met: "zijne hoogwaardige excellentie monseigneur". En, om maar met de deur in huis te vallen, Zijne of Hare Majesteit wanneer het 't staatshoofd betreft en Koninklijke hoogheden voor de rest van de familie.

Een titel hoort respect en gezag af te dwingen en dient om de drager ervan van het 'gewone' te onderscheiden.  In de burgerlijke titulatuur is de aanspreekvorm 'mejuffrouw' al langer in onbruik geraakt en blijven alleen nog de aanduidingen 'de heer en mevrouw' over. Nog wel met 'Geachte' ervoor, hoewel 'Beste' steeds meer voorkomt. Leerkrachten worden ook vaker meester of juf genoemd met toevoeging van hun voornamen: "meester Jan", "juf Lisa"... Ministers worden nu ook als zodanig genoemd met toevoeging van hun voornaam: "minister Ivo Opstelten" en geen excellentie meer. De verjonging in de diverse functies is daar oa een oorzaak van, maar vooral de aandacht van de media, en zeker de TV vanaf de jaren 60 heeft er voor gezorgd dat we vooraanstaande personen vanaf hun jeugd hebben zien opgroeien. Vroeger leken al die hooggeplaatsten ook van onbesproken gedrag (dat was niet zo, maar we wisten het niet), terwijl tegenwoordig iedere vloek en zucht of misstap groot uitgemeten in de publiciteit verschijnt en daar doen dan de sociale media nog eens een enorme schep bovenop..

Dat Willem Alexander nu Majesteit wordt is toch wel even slikken, en 'onze' Maxima moet nu ook zo worden aangesproken.. De meesten van ons zien hem toch nog als het kleine wurm dat de pers wou laten 'oprotten'.. of de puberende tiener die in Engeland werd bijgeschaafd. Hij was onze prins pils, ons sportminnende IOC-lid die meehoste bij de prijsuitreikingen en de medaillewinnaars knuffelde. Een lachende joviale kerel die nu duidelijk afstand moet gaan nemen om zijn hooggeplaatstheid af te dwingen. Er mag zeker sprake zijn van enige gereserveerdheid en voorrecht gezien de positie waarin hij de natie vertegenwoordigt. Op zich een betere optie om iemand te benoemen die vanaf vóór de geboorte al was voorbestemd en is getraind voor dit ambt, dan een gekozen president die niet over alle jarenlange opgebouwde contacten en ervaring kan beschikken. Of de ingehuldigde, als persoon, de juiste is hangt uiteraard af van het karakter en intelligentie, politieke voorkeur en eerlijkheid/wetsgevoel. Niet onbelangrijk is dat het staatshoofd populariteit geniet en door het volk wordt geaccepteerd als 'hun voorgezetene'. 

Alle verhalen, roddels en laster uit het verleden buiten beschouwing gelaten (hij die zonder zonde is...), kunnen we toch stellen dat 'mevrouw Koningin Beatrix' een indrukwekkende staat van dienst heeft neergezet en daar alle respect voor verdient. Wees eerlijk, de peilingen liegen er niet om wanneer bijna 90% van de bevolking zich er zo over uitspreekt en haar een ruime 8+ toekent..!! We zullen haar inzicht en invloed gaan missen.

Maar hoe gaat het volk nu om met de nieuwe generatie op de troon..? Koning Willem Alexander en Koningin Maxima klinkt best wel aardig, maar of de aanspreektitel van Majesteit nog van deze tijd is, met een buiging en wachten tot je wordt aangesproken... in de derde persoon met "Uwe" ervoor....? 

Laten we lekker van onze eeuw zijn en Alex en Maxima gewoon Meneer en Mevrouw de Koning noemen.

Door:
Bert E. Spoor graaf Rave von Canstein.

No comments: