Er is veel gedoe over het wel- of niet invoeren van het landelijk elektronisch patiëntendossier. Het heeft zijn voor en nadelen. Het belangrijkste twistpunt is de privacy-gevoeligheid, wie heeft er toegang tot de gegevens en wat wordt er mee gedaan..? Er kan veel vertrouwelijke informatie over ziektes of medicijngebruik worden doorgespeeld/gelekt naar derden die er wellicht misbruik van kunnen maken, de toegankelijkheid voor behandelende artsen daarentegen kan, in geval van nood, net een reddende factor zijn. Wanneer bij een spoedopname direct gegevens van de patiënt voorhanden zijn over bv. bloedgroep, medicijngebruik en eventuele ziektes, aandoeningen en nog lopende behandelingen kan dat zeker in het voordeel werken, vooral als de persoon niet aanspreekbaar is. Feiten die U in vertrouwen met Uw huisarts heeft gedeeld behoren toch zeker niet aan derden te worden getoond. De patiënt moet zelf kunnen bepalen wat wel en wat niet met wie gedeeld wordt en dat kan alleen als hij/zij zelf eveneens toegang heeft tot het persoonlijk dossier.
Hoe makkelijk delen mensen hun lief en leed met vrienden en familie op bv Facebook, ook dat ze zich niet lekker voelen..??
Zo'n laagdrempelig systeem zou ideaal zijn om gegevens van patiënten te koppelen aan een applicatie die deze info doorgeeft aan de huisarts. Daar hoeft natuurlijk niet iedere scheet die dwars zit te worden vermeld, maar denk bv aan een temperatuurcurve, bloeddruk of glucose-cijfers van een suikerpatiënt. Hoe makkelijk is het om even te posten dat je 'al een paar dagen hoofdpijn' hebt of diarree. Normaal gesproken ga je niet direct voor elk wissewasje naar de dokter, maar als je op een simpele manier je eigen ziektebeeld kan vastleggen in een dossier waarvan je zelf bepaalt of en wanneer je die gegevens met je huisarts wilt delen kon dat wel eens waardevol blijken te zijn. Opslaan in de map 'Alleen ik'. Wanneer U het noodzakelijk acht, kan via opties een bepaalde categorie worden gekozen met een urgentie-kenmerk zoals wit, geel, oranje of rood. Via deze codering kan de assistente dan actie ondernemen. Uw huisarts als Facebook-vriend, tja, waarom niet..???
Hoe makkelijk delen mensen hun lief en leed met vrienden en familie op bv Facebook, ook dat ze zich niet lekker voelen..??
No comments:
Post a Comment
Comments will await moderation.
Note: Only a member of this blog may post a comment.