"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Wednesday, October 14, 2009

Platoon, deleted- and behind the scenes..



Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Francesco Quinn and Kevin Dillon.




 Thanks for sharing your memories Henry.


 Platoon, Henry's album:

By: Henry Strzalkowski


Comments:

Henry Strzalkowski Ending. After Barnes' death. Cutting off a souvenir ea.




  • Bert E. Spoor de Rave:  I remember the night shots in Maragondon. Napalm and echoed explosions through the mountains of Cavite.. Shakin'...
     

  • Bert E. Spoor de Rave:  A friend from Tanza told me they heard the thunder but there was no rain..

  • Gabby Gabaya:  God bless Rhah!!!!

  • Steve Rogers:  I could tell a story or two or 200 about that shoot...

  • Andrew Leavold: Steve: please do!


.Steve Rogers "I read post-release interviews where actors spoke of carrying 50 lb backpacks around. The packs were actually stuffed with wadded up newspaper. I recall carrying 6 at a time up to the set. In a few scenes it was obvious from the way the packs moved and hung that they were light, so we had to weight them up a bit. The actors howled like they were suffering the torments of the damned."



"Charlie Sheen's girlfriend desperately wanted to ride in a helicopter. Nobody would ever let her. One day a car was taking her back to the hotel from the set, she passed the field where the helicopters parked. She had the driver stop, and asked one of the pilots. Of course he said yes. Shortly after we were treated to the spectacle of a chopper flying through a battle scene with a shrieking girl in a white dress strapped into the door gunner's seat..."
" Then they wanted a shot of a chopper flying slowly over a big red setting sun. Couldn't get it right, people kept shouting at the pilot... higher, lower, etc. Finally Nick grabbed a radio, told everyone to shut up. Asked the pilot if he could see the camera on the ground. After an affirmative response he asked the pilot if he could see the shadow of the helicopter on the ground. He then told the pilot to place his shadow over the camera, and the shot was duly placed in the can on the next take, leaving a few embarrassed faces around...


(Thanks Steve.)
 (2hrs)


and

Nick Nicholson smoking a doobie...;-)

It's been an honor to have worked with you Nick...thanks.
 RIP.

Dutch witness:

Bert E. Spoor.


De knallen konden nog harder dan ik ze ooit gehoord had en dat ging ook gebeuren in Ternate, net na Maragondon in een bergachtig gebied vlak bij Naic. Dat was zowat in mijn achtertuin, een kleine tien minuten met de auto van  mijn barrio. Dit is een geliefd gebied voor de filmmakers en veel van de klassiekers hebben hier een mooie set gevonden.
Hier werden de voorbereidingen getroffen voor een ongelofelijk spektakel voor “Platoon”.
Een hele vallei zou met napalm-granaten worden bestookt, over de gehele lengte. Dit waren nachtopnames om het effect extra te laten uitkomen. Onze groep had er net 'n paar acties opzitten en was met -”take 5”- ( even rust ) van de set gestuurd. We hadden heen en weer gerend van de ene 'foxhole' naar de andere, mitrailleur-nesten opgeblazen en op de vijand gevuurd. Op het ene moment was alles fel verlicht door een explosie, direct daarna zag je alleen maar het negatief op je netvlies en was het gewoon gevaarlijk om blindelings door te lopen. Overal stonden potten met explosieven klaar om af te gaan en wij moesten daar tussendoor. Na een paar keer vallen en opstaan wist ik een keer bij god niet meer waar ik was en liep weer op een foxhole af die we net hadden veroverd. Er werd zoveel geschoten en er waren zoveel andere effecten dat ik er toen voor gekozen heb na een duikvlucht niet meer op te staan. Als gesneuvelde heb ik gewacht op het stopsein 'cut' en scheen het goed gedaan te hebben want er kwam geen commentaar.....
We mochten even een uurtje bijkomen terwijl de volgende set-up werd klaargemaakt. Er was meestal wel wat te eten of te drinken, en de groep verspreidde zich om her en der wat naar binnen te werken. Na al die drukte en ophef was het een verademing om, na een bak koffie tegen het in slaap vallen, even gestrekt op de bemoste bodem de dag door te dromen. Ik was een beetje weggedommeld toen de hel losbarstte. Het beetje achtergrond geroezemoes stoorde niet in een dutje. Maar het gebulder van laag overvliegende bommenwerpers die hun inhoud over de vallei uitwierpen en het tot ontbranding komen van de napalmgranaten zou een dode tot leven hebben geroepen.
Klaarwakker schoot ik rechtop, me met bonkend hart realiserend waar ik was. Het zijn vooral ook de schokgolven die na de klappen over je heen denderen en tot in de ingewanden te voelen zijn, het bijbehorend lichtspektakel met wit, oranje en rood, de zwarte rookwalm die er als een deken overheen hing en het onheilspellende van de donkere nacht maakten het tot een illuster plaatje. Ik was beslist de enige niet die uit zijn sluimeringen was opgewekt; in diverse talen schoten er prachtige superlatieven door de lucht en aangezien men dat soort taalgebruik vaak het eerst leert in een andere taal, kon ik er vrij veel van verstaan ! De dreunen echoden wat heen en weer tussen de bergwanden en stierven geleidelijk uit na, naar ik aanneem, menigeen in de omgeving uit de slaap te hebben gehaald.


Ik was danig onder de indruk van het werk van Oliver Stone. Ik zou hem en zijn familie nog eens terugzien op de set van "Born on the 4th of July".


 Francesco Quinn

 Kevin Dillon

 Reggy J.

 Forest Whitaker

 John McGinley

Keith David

Tom Beringer

Kevin Dillon


Tom Berrringer

Willem Dafoe



Charlie Sheen





Tom Berringer





Previous post
.

No comments: