"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Wednesday, May 11, 2011

Geneeskracht van uien.


Ken jij deze bijzondere eigenschap van uien?
Sinds mensenheugenis zijn de lookgewassen in hoge mate gewaardeerd om hun geneeskrachtige werking. De ui wordt als medicijn en als preventief middel tegen veel ziekten en kwalen beschouwd, zowel in Azië als in Europa. De geneeskrachtige eigenschappen van uien zijn in de twintigste eeuw vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines bestudeerd. Men was al bekend met hun antibacteriële werking (Pasteur, 1858) en hun effecten tegen bepaalde schimmels.
Er lijkt verder een preventieve werking te bestaan tegen virusinfecties als griep en verkoudheid, maar die is moeilijk onweerlegbaar aan te tonen. De laatste jaren zijn met name de effecten van ui en knoflook op hart- en vaatziekten onderwerp van bestudering. Bij deze aandoeningen spelen bloedstollingsprocessen, het cholesterolgehalte en gehalte van vetten en vetachtige stoffen, de bloeddruk en ook het bloedsuikergehalte een grote rol.

Het onderzoek naar de werking van de ui op hart- en vaatziekten wordt door verschillende factoren bemoeilijkt. Scepsis komt, zoals te verwachten, vooral uit de farmaceutische hoek. Waarom dezelfde soort onderzoeken tot verschillende conclusies leidden wordt langzaamaan duidelijk.
Het is bijvoorbeeld moeilijk grote groepen mensen hetzelfde dieet te laten volgen en hierop controle uit te oefenen. Ook heeft de consumptie van uien natuurlijk al snel een limiet bereikt.

Ook is de leeftijd van de onderzochte personen medebepalend: de effecten bij oudere mensen zijn veel groter dan bij jongere. Verder lijken de onderling verschillende uiensoorten ook tot verschillende uitkomsten te leiden.
Ondanks de beperkingen zijn er sterke aanwijzingen dat uien een gunstig effect hebben op de mate waarin aderverkalking of atherosclerose ontstaat.
Naast de gunstige effecten op hart- en vaataandoeningen, zijn ook bij kankeronderzoek positieve invloeden van de lookgewassen gemeld. Bij dierproeven althans bleek de ontwikkeling van bepaalde tumoren door injecties met stoffen uit de ui te worden tegengegaan. De werking tegen bacteriën, microben en bepaalde schimmels is uitgebreid onderzocht. In sommige uien bevinden zich stoffen die ook insecten weren, maar er zijn er meer die juist op de ui afkomen.
Er is een bewijs dat de chemische stof quercetine, kan helpen om je te beschermen tegen hooikoorts. Deze stof is in een hoge concentratie in uien aanwezig. Er zijn geen nadelen bekend van het eten van veel uien, dus dit middeltje is zeker het proberen waard.
Het onderstaande verhaal, dat dit hele artikel nog eens bevestigt, komt van een Amerikaanse site, waarbij de schrijfster van het artikel onbekend is gebleven. Het sluit echter naadloos aan op de bovenstaande beschreven eigenschappen van lookgewassen in het algemeen en uien in het bijzonder! Over bewijs gesproken..!

Het is 1919, de tijd dat de griep ruim 40.000.000 mensen doodde. Er was een dokter die veel boeren bezocht om te kijken of hij hen kon helpen om deze griep te bestrijden, want veel van deze  familie’s hadden de griep, en er stierven er ook velen aan.
Tijdens één van de bezoeken van deze dokter aan zo’n familie, ontdekte hij, dat iedereen bijzonder gezond was en er geen griep heerste.
Toen de dokter aan deze boer vroeg wat hier anders was, antwoordde de vrouw des huizes dat zij een gepelde ui in een schoteltje had neergezet, in alle kamers van het huis. (waarschijnlijk waren dat er maar 2 destijds) De dokter stond er een beetje vreemd van te kijken, dat zoiets simpels de oorzaak van hun blakende gezondheid was, en hij vroeg of hij een van de uien mocht onderzoeken. De dokter haalde zijn microscoop tevoorschijn en legde een stuk van de ui eronder. De dokter kon zijn ogen niet geloven; de uit zat vol met griepvirussen!  Kennelijk absorbeerde de ui de griepziekteverwekkers en was het inderdaad deze simpele volkswijsheid die deze familie gezond hield..!
Dit verhaal werd me verteld door een vriendin uit Arizona. Ze vertelde er ook bij dat een aantal jaar geleden, veel van haar werknemers ziek waren van de griep, evenals nogal wat van haar klanten.
Ze besloot het jaar daarop het verhaal van de boerenfamilie te gaan toepassen en plaatste een aantal schaaltjes met gepelde uien door haar winkel heen. Tot haar zeer grote verbazing werd niemand van haar medewerkers dat jaar ziek!
Het verhaal dat ze had gehoord van de boerenfamilies moest dus op waarheid gebaseerd zijn. Het werkte.. (en nee, ze zit niet in de uienbusiness!)
Het moraal van het verhaal is dus duidelijk: pel een paar uien en zet die in schaaltjes door je huis heen! Werk je op een kantoor, plaats er dan een paar onder je bureau of zelfs boven op een kast. PROBEER HET EN KIJK WAT ER GEBEURT!
Ik deed het vorig jaar en niemand van ons heeft de  griep gekregen. Als het helpt te voorkomen dat jij en je familie ziek worden, des te beter, toch? En wanneer je onverhoopt wel de griep zou krijgen, is het een milde vorm. En wat heb je nou eenmaal te verliezen? Een paar uien? Als dat alles is!Onderschatten wij de grote betekenis van de ui?
Maar het verhaal is nog niet af. Want ik had dit verhaal ook naar een vriend gestuurd in Oregon; hij stuurt mij regelmatig materiaal door van artikelen over gezondheidsonderwerpen. Van haar kreeg ik een bijzonder interessante reactie over uien:

“Ik kende het verhaal van de boerenfamilie nog niet, maar ik had op een gegeven moment een hevige longontsteking te pakken. Onnodig te zeggen, dat ik dus erg ziek was!
Ik kreeg toen een verhaal onder ogen, waarbij werd aangeraden beide kanten van een ui af te snijden en de ui vervolgens aan één kant op een vork te steken. Daarop dient  de vork met ui in een pot te worden gezet en deze pot wordt vervolgens naast de zieke patient gezet, wanneer hij op bed ligt. De ui doet op eenzelfde wijze zijn werking als bij de boerenfamilie, want het blijkt dat de ui de volgende ochtend zwart ziet van de bacteriën..”
Precies zoals het omschreven stond in het artikel, gebeurde het bij mijn vriendin! De ui was een grote viezigheid, maar zij ging zich duidelijk beter voelen.
Een ander artikel dat ik jaren geleden eens las, ging over de anti-septische en anti-bacteriële werking van uien en knoflook. Dit ging over het voorkomen van pest, wanneer deze uien en knoflook door de kamer heen werden geplaatst!
 ~~~~~~
Meer info:
In het algemeen werden uien geacht de lichaamssappen te zuiveren en aanbevolen om de eetlust op te wekken, de spijsvertering te bevorderen en om een goede doorbloeding en transpiratie te bewerkstelligen - 's morgens ingenomen om de gehele dag actief en warm te blijven. Door sommigen werd ook een zinneprikkelende werking aan uien toegeschreven. Geelzucht, maagzweren en nierstenen zijn slechts enkele van de ziekten die inwendig met uien werden bestreden. Uitwendig werden ze bijvoorbeeld voor oog- en ooraandoeningen gebruikt en in samengestelde zalven ook voor schurft en
slangenbeten. Als middel tegen diverse kwalen is de toepassing van de ui in de homeopathie en de volksgeneeskunst tot in onze tijd actueel gebleven. 


Beproefde volksmiddeltjes

Een reeks van klachten kan verlicht of verholpen worden door dagelijks uien te eten - dit althans naar eeuwenoude overtuiging. In- en uitwendige toepassingen bij de meest genoemde kwalen volgen hieronder.
Bronchitis: rauwe uien eten
Astmatische bronchitis: sap van een ui met wat honing vermengen en er enkele malen per dag 1 theelepel van innemen (ook goed bij heesheid)
Tegen benauwdheid: 's nachts een doorgesneden ui naast het bed leggen
Hoest: tegen vastzittend slijm gebakken uien eten
Verkoudheid: enkele malen per dag een slokje uienwater drinken, verkregen door een schijfje ui een minuut in warm water te leggen. 's Nachts een opengesneden ui naast het bed leggen
Oorpijn: een watje met uiensap besprenkelen en in het oor stoppen
Reumatische pijnen: 's morgens en 's avonds de pijnlijke plekken met uiesap inwrijven, of omslagen met gebakken uien aanbrengen
Winterhanden en -voeten: zeer fijn gesnipperde ui in een doekje leggen en daarmee de handen of voeten verbinden; hierover wanten of sokken trekken en gaan slapen
Wondjes en insektenbeten: de plek inwrijven met een doorgesneden ui en dan de ui op de plek met verband omwikkelen; enkele uren laten intrekken
Haarmiddelen:
eveneens zeer oud is het gebruik van uien tegen haaruitval. Vooral de zwavel zou een weldaad voor de hoofdhuid zijn en wie bang is kaal te worden doet er goed aan een half uur voor het haarwassen de hoofdhuid met een doorgesneden ui in te wrijven. Een Frans patent uit 1967 registreerde een haarolie bestaande uit sap van uien, alcohol, eierdooiers, petroleum en wonderolie - bedoeld om de medemens op
een afstand te houden?


De ui als ziekteverwekker?
De meeste mensen zijn immuun voor bepaalde vrijkomende stoffen uit de ui, maar een enkeling vertoont allergische, bronchiale reacties. Overigens bevatten uien en andere alliums de stof quercetine, die juist een anti-astmatische werking heeft...!!!!  

Een rauwe ui de andere dag NOOIT meer consumeren als ie aan de lucht heeft blootgestaan en dus vol kan zitten met opgenomen ziektekiemen..!!!

No comments: