"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Saturday, February 15, 2014

Wisselwerking, (interactie), bijwerkingen van medicijnen en alternatief behandeling.

  We kennen allemaal de waarschuwing op de bijsluiter van de medicijnen voor bijwerkingen van het product en wisselwerking met andere medicatie. Uit proeven zijn van enkele combinaties de gevolgen bekend, maar het uitgebreide farmaceutische aanbod biedt zóveel variatiemogelijkheden dat het vrijwel onmogelijk is om te kunnen voorspellen wat de gevolgen kunnen zijn van een mix van deze medicijnen. Sommigen versterken elkaar, anderen werken elkaar juist tegen of vormen samen een mengsel met onbekende gevolgen.  Deze wisselwerking, het onderling reageren, vormt de basis voor de beruchte bijwerkingen die het directe gevolg zijn van een reactie van het lichaam op de 'indringers'... 


  De meest herkenbare zijn toch wel: hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid/braken, diarree, jeuk, haaruitval, vermoeidheid, jeuk, vochtophopingen. Maar er zijn nog veel meer aandoeningen die in eerste instantie niet direct opvallen maar zich na verloop van tijd pas manifesteren. Op de langere termijn zijn dat gewrichts- en gewichtsproblemen, niet meer te onderdrukken hoge bloeddruk, uitval of functieverlies van organen zoals hart en nieren. En Kanker...

  De ellende wordt nog erger wanneer al deze 'nieuwe' kwalen weer met nog meer medicatie worden aangepakt met alle gevolgen van dien. En eenmaal in de molen is het moeilijk, schier onmogelijk om daar uit te komen. Na een vaak jarenlange strijd zonder enige verbetering, integendeel zelfs, gaat de patiënt op zoek naar een andere behandeling, vaak te laat. Dán pas denkt men erover om eens op het dieet te gaan letten, om naar de sportschool te gaan of een 'Alternatieve' behandeling te zoeken. 

  Veel mensen staan er niet bij stil dat een aangepast dieet, beweging en bv acupunctuur ook een wisselwerking aangaan met het medicijngebruik van dat moment..!  Weinigen staan er bij stil dat elk soort voedsel een eigen reactie in het lichaam veroorzaakt, zoet, zuur, zout en bitter zetten het lichaam aan tot chemische reacties, organen worden geactiveerd of juist op een lager pitje gezet. Maagsappen worden aangemaakt, de samenstelling van het bloed verandert. Al die vitamines en mineralen, vetten en koolhydraten en wat er allemaal nog meer inzit stimuleren de spijsvertering, stofwiseling en de hartslag. Maar bij een verkeerd menu of anders gezegd een verkeerde 'intake' van brandstoffen, geeft het lichaam een signaal af. In duidelijk Nederlands: je moet kotsen of je raakt aan de schijterij... Je voelt je ziek. 

  Nu kun je daar mee naar de huisarts gaan die aan de hand van de klachten mogelijk iets kan voorschrijven om de maag 'tot rust' te brengen en iets om de darmen 'te kalmeren'. Misschien nog wel een pijnstiller tegen maagkrampen..??  Een paar dagen rustig aan doen of even in bed blijven kan het advies zijn. Op zo'n zwak moment is de kans dat een virus toeslaat niet ondenkbaar, in zijn mildste vorm wellicht als een snotterige verkoudheid, maar het kan ook een hardnekkige griep zijn die toehapt.. En wanneer je dan 'de risicofactor' meedraagt is een vaccinatie dikwijls aan de orde. En mocht door al die ellende de bloeddruk boven normaal zijn uitgekomen dan zit een bd-verlager al snel in het pakket. En dat kan goed gaan en je er weer bovenop helpen. 

 Maar had het ook zonder of wellicht met minder geneesmiddelen gekund..? Dat is niet zondermeer met een ja of nee te beantwoorden. Dat scheelt per geval. Er kan sprake zijn van aangeboren allergie, overgevoeligheid voor een bepaalde stof, een tekort aan afweerstoffen, een aandoening aan een van de organen of andere invloeden van buitenaf die de gezondheid kunnen beïnvloeden zoals alcohol, tabak, suiker en andere drugs naast medicijnen..   Dat zal per individu enorm verschillen en iedereen kan anders reageren op welke behandeling dan ook. Maar te vaak worden symptomen bestreden en niet de oorzaak. Simpelweg omdat de oorzaak niet bekend is. En voordat je het weet zit je opgescheept met steeds toenemende verscheidenheid aan recepten... Een interessante discussie is te zien in dit programma waar het 'multiple medicijngebruik' het onderwerp is:


 "Verkeerd Medicijngebruik"

  Wat nu wanneer een medicijngebruiker geen baat heeft bij de reguliere behandelingen en besluit om een andere benadering te zoeken..??? Dan moet hij of zij zich terdege bewust zijn van het feit dat een verhoogde consumptie van bv Kurkuma, Gember, Knoflook, Abrikozen (en nog véél meer andere geneeskrachtige groente, fruit en kruiden) door hun eigenschappen een wisselwerking zullen aangaan met vrijwel alle medicijnen. 

  Het zelfde gaat op voor een behandeling door een Alternatief therapeut. Of het nu om drukpunten of om naalden gaat, of een Kraker, Homeopaat of Magnetiseur, dat alles zal bijdragen tot een verhoogde concentratie op een bepaalde aandoening en eveneens een wisselwerking ten gevolge hebben.


  Een gezondere levensstijl met meer frisse buitenlucht maar vooral met een goede lichamelijke activiteit zal enorm bijdragen aan de helende ingrediënten.. en derhalve ook een 'wisselwerkende' invloed hebben.. Een wat intensievere workout maakt adrenaline aan dat een pijnstillend effect heeft. De bloeddruk zal tijdens het sporten oplopen, maar na de cooling-down naar acceptabele waarden zakken. Al met al moge het duidelijk zijn dat een aangepaste levensstijl kan bijdragen aan een goede gezondheid. In die mate zelfs dat medicijnen in veel gevallen niet meer gebruikt hoeven te worden of in een lagere dosering volstaan. 

  Ik kan slechts duidelijk maken wat er gebeurt, de keuze om uw kwaal op een andere wijze aan te pakken is aan uzelf, niet aan mij. Ik kan echter putten uit persoonlijke- en praktijkervaringen die mij geleerd hebben dat het inzetten van Natuurlijke genezende krachten te prefereren zijn boven farmaceutische drugs.. Harddrugs mag je wel zeggen. Het is dan ook niet gemakkelijk om zomaar af te kicken van een (jarenlange) verslaving, het zal gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen, vooral wanneer het om meerdere medicijnen gaat. De term 'verkeerd medicijngebruik' doet suggereren dat de patiënt zelf iets fout heeft gedaan terwijl het refereert naar een verkeerde combinatie van voorgeschreven middelen. 

 Het hart heeft zijn ritme, de bloeddruk eveneens. Net als het ademen. Dat geldt ook voor de stofwisseling en het dag-en nachtritme. Regelmaat. Wanneer de secondewijzer van je lichamelijke klok de verkeerde snelheid heeft, heeft dat ook gevolgen voor de minuten- en urenwijzer. Die zijn ook van slag. 


For English go for:

No comments: