"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Thursday, July 25, 2013

Zonnebrandcreme, wel of niet..

   't Is weer tijd voor 't smeerwerk. De zon schijnt op z'n krachtigst en voor je 't weet ben je verbrand en hangen de vellen eraan, dat is pijnlijk maar ook niet best voor de huid. Vrijwel iedereen grijpt dan naar de 'sunblockers' om dat te voorkomen en smeert er lustig op los, na iedere zwembeurt weer opnieuw.. En in de meeste gevallen lukt het zo enigszins om huidverbranding tegen te gaan, kleurstoffen zorgen ervoor dat de huid bruint. Al die crèmes filteren de hogere frequenties uit het zonlicht op UV niveau  die zo de huid niet bereiken/beïnvloeden. Daarmee is ook gesteld dat de Ultra Violette straling die de bruining van de huid veroorzaakt en oa vitamine D aanmaakt, niet door het lichaam wordt opgenomen. Zonlicht is onze krachtigste bron van vitamine D, we kunnen niet zonder. Zoals een tekort aan vitamine C scheurbuik kan veroorzaken zo zorgt een tekort aan vitamine D voor botontkalking en artrose..en nog wel een aantal aandoeningen...!  

   Een lichaam dat niet eerder of nauwelijks aan het zonlicht is 'blootgesteld' kan niet zonder bescherming zomaar een dag in de volle zon doorbrengen. Zelfs in de schaduw kunnen dan weerkaatsende stralen nog tot verbranding leiden. 



Om toch vitamine D van de zon op te kunnen nemen door de huid is het aan te bevelen om al vroeger in het seizoen (in Nederland kan dat vaak al best vanaf begin April), de huid bloot te stellen aan het zonlicht. Even met het shirt uit in het lentezonnetje, al is het maar 10 minuten per keer. Mocht het nog wat frisjes zijn op zo'n zonnige dag zorg dan wel dat je in beweging blijft en dat voor- of achterkant van het lichaam niet teveel afkoelen, want dan loop je de kans op een koutje..! Zo bouwt het lichaam aan een opperhuid die gewend raakt aan zonlicht en neem je tevens al flink wat op van de nuttige 'ingrediënten' die hierin aanwezig zijn. In het voorjaar is verbranding nog niet direct aan de orde ivm de lage stand van de zon en de langere weg van het licht door de atmosfeer, de 'zonnefactor' is nog laag.  Smeren is dus niet nodig maar wel voorzichtig blijven op het strand waar veel meer reflectie is.. en wind..!

 Een aftersun aanbrengen na een zonnige dag is wel aan te bevelen zodat de huid extra voedingsstoffen en koeling krijgt toegediend. 



Wanneer het lichaam zo is 'voorgebakken' in het voorjaar is de kans op zonnebrand verderop in het seizoen nagenoeg nihil. Pas op voor lichaamsdelen die niet zijn voorgebruind.. daar kan een beetje smeren geen kwaad. Denk bv aan kleine zwemkleding, topless of naturisme...

Wat voor voordelen levert dit nou op behalve dat je niet verbrandt..??? Nou, begin met het kostenplaatje wanneer je de hele zomer je familie moet insmeren, da's één. Naast de opname van Vitamine D bouwt het lichaam ook weerstand op tegen allerhande kwalen die vaak later in het seizoen of 's winters vóórkomen.  En, een heel belangrijke: al die vetten en oliën komen niet in het zwemwater terecht zodat geen milieuvervuiling optreedt en oa de oppervlaktespanning van het water niet wordt aangetast.


 Want wat is het effect van één druppel olie op het water..??? Die verspreidt zich over een groot oppervlak..! 

Er is een verschillende reactie tussen zoet- en zout water met olie.

 Zie het volgende filmpje, gemaakt door 'Henk Spenk'. (txs) waar te zien is dat olie drijft op zoet water, maar naar de bodem zinkt wanneer het zoutgehalte toeneemt..







No comments: