"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Friday, November 22, 2013

Katten als therapeut in het bejaardentehuis..???

..daar bedoel ik geen ouwe katers mee die hun laatste jaren kunnen gaan slijten in een luxe dierenhotel. Nee, het zit anders. Katten hebben een gave die bij ieder van ons bekend is maar waarvan het therapeutische effect langere tijd een mysterie bleef: Het Spinnen. Katten knorren, en dat doen ze om velerlei redenen, om te ontspannen, wanneer ze erg bang zijn, maar vooral ook om genezing te bevorderen wanneer zij iets mankeren. Poezen spinnen niet altijd op de zelfde frequentie, zij 'stemmen' af op hun omgeving en proberen zo een resonantie te vinden die deze actie ondersteunt. Ooit in een holle ruimte of lege kamer gestaan waar een bepaalde klank of toon werd versterkt..?  Zingende badderaars weten ook precies welke noot het lekker doet in de badkamer, de ruimte ondersteunt en versterkt juist die ene frequentie ..De klankkast van een gitaar zit er ook niet voor niets.  Daarom liggen katten graag op schoot of op je borst. De holle ruimtes in het lichaam resoneren, ze trillen mee met de bron. Dat geldt ook voor de organen die door hun vorm of struktuur ieder een verschillende vaste resonantie hebben. Onze huispoes stemt zich af op de 'klankkast' onder zich. Hij voelt precies bij welk deuntje hij ondersteuning krijgt. Dat voelt niet alleen 'goedgestemd' maar het scheelt ook aanzienlijk in de energie die de kat in het proces moet stoppen. 

Het is al langer bekend- en vastgesteld dat bij ouderen die een huisdier strelen of knuffelen dat een rustgevend effect heeft. De (hoge)bloeddruk zakt, de hartslag daalt, de ademhaling wordt wat dieper wat zuurstoftoename in het bloed tot gevolg heeft en, al met al: een ontspannen toestand ontstaat. Een spinnende kat op schoot voegt daar enorm aan toe..!!




Dat zijn duidelijk waarneembare feiten en die worden ook in velerlei medische artikelen vermeld en bevestigd. Maar hier blijft het niet bij, het knorren van de poes is niet alleen hoorbaar maar ook voelbaar, en vaak ook voelbaar zonder dat je iets hoort. Dat zijn de trillingen van rond de 20 Hertz. Die van 50 zijn ook goed hoorbaar en te vergelijken met een lage brom op de bas speaker. Hoe lager de frequenties hoe hoger de therapeutische uitwerking, zo is gebleken. Voor de longen is vastgesteld dat de meest efficiënte resonantie zo rond of net onder de 40 Hz ligt. De poes kan dan harmonisch inspinnen op 40 maar ook op bv.20 Hz. 


Maar hoe verklaart dat het genezend effect..??? 

Het is het meetrillen van het (zieke) orgaan dat 't 'm doet. De vibratie is als een stevige massage die de doorbloeding verbetert, maar ook eventuele verstoppingen of kronkels doet los-trillen en zo een probleem oplost. Door de gestimuleerde doorbloeding zal het betreffende orgaan ook beter gaan functioneren. Katten herstellen zelf veel sneller van bv botbreuken dan honden door de zgn. Bone-healing/Restorative "Purring Frequencies" (zoals beschreven in 'American Veterinary Medical Association'). Ze kunnen zichzelf genezen door deze trillingen in te zetten om weefselgroei te bevorderen. Je kunt het spinnen van een gezonde kat ook zien als dagelijkse onderhoud om fit te blijven.. 

Edelstenen en kristallen worden al eeuwen ingezet om met hun trillingsgetal genezing te bewerkstelligen. En ook hier wordt ieder orgaan met 'zijn eigen getal' behandeld. 

Wanneer nu een lichaamsdeel getraumatiseerd raakt, zendt het een signaal uit, het lichaam wordt zo gewaarschuwd en aangezet om het genezend proces te starten. Het is als een instrument in een orkest dat vals gaat spelen, dat valt op. Het is niet om aan te horen totdat het wordt verwijderd of gestemd. 


Kan het zo zijn dat de kat een soort stemmer is die met zijn 'absolute gehoor' de valse noot opspoort en automatisch de juiste toon erop loslaat om het orkest te harmoniseren...???? 

Daar lijkt het in ieder geval wel op. Er wordt van honden gezegd dat ze de pijnlijke plek bij een patiënt vaak met hun neus kunnen aanwijzen of likken en het drommels goed doorhebben wanneer iemand zich niet lekker voelt. Dieren hebben dus een zintuig dat hen die informatie biedt...

De zorg voor een huisdier is sowieso een stimulans vooral voor alleenstaande ouderen/gehandicapten die weinig sociale contacten meer hebben en weinig de deur uitgaan. Aanspraak, zorg en liefde zijn de ingrediënten voor een prettiger bestaan, en dieren geven liefde terug, heel veel.. Mensen met huisdieren steken over het algemeen beter in hun vel dan zij die alleen met zich zelf op een kamertje zitten. Wat ook opvalt bij de groep waarbij het huisdier wegviel, is de gezondheid die eronder te lijden had en niet zelden overleed iemand kort na verlies van zijn/haar enige partner. Vaak een al wat ouder dier, waarmee lang lief en leed werd gedeeld. Dikwijls willen deze personen geen ander dier meer omdat hun vorige gewoon 'niet te vervangen' is of omdat ze niet nogmaals de pijn van het verlies van een dier willen meemaken.

Het houden van dieren in een verpleeginrichting geeft ronduit positieve cijfers te zien. En als nu van de kat bekend is dat ie behalve gezellig gezelschap ook nog eens therapeutische inbreng heeft, lijkt het mij zinvol om de poezen massaal in te zetten als genezer bij niet alleen ouderen, maar ook in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Beter dan een doos medicijnen.


(benefit of pet owners, hier)

Bert E, Spoor de Rave.

No comments: