"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Saturday, September 26, 2015

Dure zorg...

  Wereldwijde verontwaardiging, ook vanuit Nederland, toen het nieuws zich verspreidde over de exorbitante prijsverhoging van een medicijn waardoor het in één klap letterlijk onbetaalbaar werd. Ik bedoel, $750,- voor een middel waar eerder 'slechts' $13,50 voor werd neergelegd, een verhoging van 55x..( als 5500% klinkt 't nog erger).  Daraprim dus. Fabrikant  Turing Farmaceuticals dacht er mee weg te komen en zo een flinke slag te slaan. Vet verdienen over de rug van patiënten die er gebruik van maken en die door de verslaving niet meer zonder kunnen. Schande werd er van gesproken. Dat is het ook. 


  Dat de verontwaardiging zo groot is lijkt dus het gevolg van de grote stap die werd gezet. De trap omhoog werd met één pas beklommen, terwijl we in Nederland gewend zijn geraakt aan een trapsgewijs verhogen van de graaistand, tree voor tree, soms twee treeën gelijk. Maar zo verschrikkelijk duidelijk laten zien dat er geen sprake is van enige zorgverlening maar dat het er alleen om gaat om er veel, heel veel aan te verdienen, is zelfs voor de gemiddelde bedrogene te veel van het kwade.  

  Behalve die twee treeën tegelijk omhoog is er in Nederland ook nog eens sprake van drie trappen náást elkaar, allemaal omhoog uiteraard. De ene trap is de constant stijgende maandpremie van de verzekeraars, de tweede is de trap van het eigen risico (die trouwens met drie treeën tegelijk wordt beklommen), en de derde is een klein geniepig keukentrapje  dat steeds wordt uitgeklapt wanneer de Apotheker erop klimt om uitleg te geven van hoe je de bijsluiter moet lezen....  En ondanks dat we met z'n allen dus veel meer 'ophoesten' krijgen we toch te maken met een vergoedings bovengrens. Als het te veel gaat kosten wordt 't niet meer vergoed...! Terwijl goedkopere alternatieven niet in aanmerking komen voor vergoeding omdat ze bv niet op 'de lijst' staan. En dat is eigenlijk de vierde trap die we krijgen, onder het achterwerk wel te verstaan


De verzekeraars bieden geen vergoeding voor
Geneesmiddelen Buiten Reglement Farmaceutische Zorg , 
niet opgenomen in het 

GeneesmiddelenVergoedingsSysteem, GVS. 




  Is het vreemd dat er taferelen ontstaan bij de Apotheker wanneer gepensioneerden en andere laagverdieners hun beklag komen doen over de overbodige 'uitleg' en de daarbij berekende kosten..? (Er loopt een petitie)
Is het vreemd dat patiënten de zorg gaan mijden omdat het eigen risico er te veel inhakt..? Is het vreemd dat de mensen gaan klagen bij de verzekeringen omdat ze geen vrije keuze hebben in medicatie en behandelend arts..??? (eveneens een petitie) Is het vreemd dat deze regering de steun verliest van heel weldenkend Nederland..?? (meerder petities online)

 Ga niet ziek achterover hangen en slik al die pillen niet voor zoete koek, laat een simpele ingreep als een oor aannaaien geen onbetaalbare operatie worden, dat kan goedkoper gedaan worden....  Maar daar moet wel iets voor gedaan worden. Bespreek een en ander met je arts, vraag naar een behandeling waar je vertrouwen in hebt of waar je goede ervaringen mee hebt. Regulier of alternatief.  Ga niet voor wéér een nieuw middel dat pas op de markt is en gepromoot moet worden. Durf het ook aan om Medicinale Marihuana te noemen (dat 'medicinale' staat er niet voor niets!!), durf te vragen naar een recept en ga daarna de confrontatie aan met de verzekeraar wanneer die niet wenst te vergoeden, kaart het aan bij de lokale politiek, ombudsman of rechtswinkel, laat van je horen..!!!



Meer info bij:
1.  http://pgmcg.nl/ (patiëntengroep)

2. interview-met-het-hoofd-van-het-nederlandse-bureau-voor-medicinale-cannabis-dr-van-de-velde

3. http://www.prnewswire.com/news-releases/cannabis-science-inc-moves-forward-with-mediwiet-preparing-observational-study-in-the-netherlands-260750371.html

No comments: